In 1980, ik was toen 14 jaar, kocht ik mijn eerste 22 kanaals 27MC-zendontvanger met op balkon een kleine Boomerang antenne. Daarmee maakte ik mijn eerste QSO's en iedereen van mijn leeftijd en ouder weet wat een rage dat in die jaren was.
 
In de loop van de jaren groeide de interesse in de hobby en kwam er steeds meer apparatuur op dit gebied bij en ook de radioscanners waren bij mij erg populair. Op de 27MC werd er door een plaatsgenoot zelfs een morsecursus gegeven en ook hier werd enthousiast door mij aan meegedaan en op een gegeven moment kon ik 12 woorden per minuut meeschrijven. In die tijd kocht ik ook een mooie kortegolfontvanger, de Yaesu FRG-8800, waarmee ik naar de mooie DX verbindingen kon luisteren van de echte zendamateurs. Toen had ik een droom, dat ik ooit zelf ook op deze banden zou kunnen en mogen uitzenden. Maar hier was een licentie voor nodig en om die licentie te halen moest je een pittige cursus doen waar je ook veel technische kennis voor nodig moest hebben. Helaas kwam het er toen niet van. Naarmate de jaren verstreken en er andere interesses kwamen verwaterde deze prachtige hobby een beetje. En toen de grote Antron99 glasfiber antenne het bij een flinke herfststorm ook nog eens begaf, de antenne ging dwars door midden, kwam de hobby zelfs een aantal jaren stil te liggen.


Tot het in maart 2013 weer begon te kriebelen, want het zendvirus blijft toch je verdere leven lang in je bloed zitten. De liefde voor deze hobby bleek na al die jaren nog duidelijk aanwezig te zijn. Ik besloot om de oude droom alsnog te laten uitkomen. Het cursusboek voor de Novice licentie werd aangeschaft en vele uren achtereen heb ik met de neus in dat boek gezeten en vele oefenexamens werden door mij gemaakt. Met uiteindelijk een geweldig resultaat, cum laude geslaagd en de officiële call kon aangevraagd worden bij het Agentschap Telecom. Sinds 1 oktober 2013 mag ik nu uitkomen op de diverse amateurbanden met de call PD1EVP. De suffix (EVP) is zelf gekozen en heeft betrekking op een andere interesse die ik heb, dus een mooie combi van beide hobby's.

 

Hieronder 2 foto's uit 2013, mobiel langs de Oosterschelde op 11 meter met de K40 antenne en een foto met wat porto's.

 

Ik vind het geweldig om op de HF banden verre DX-verbindingen te maken in phone. Hoe verder hoe mooier, maar eigenlijk ben ik met elke gemaakte verbinding tevreden. Soms ben ik echt QRP met mijn Yaesu FT-817 en portable antenne en als een verbinding met het buitenland dan lukt geeft dat zo'n bevredigend gevoel, helemaal top. De digitale modes heb ik inmiddels ook ontdekt en SSTV vind ik heel fascinerend. Het verzenden van een plaatje en dan in spanning afwachten of je een plaatje terug gestuurd krijgt. Ook FT8 en FT4 vind ik helemaal geweldig. Ik heb daar al hele mooie verbindingen mee gemaakt met de andere kant van de wereld en dat met minimaal vermogen. Kortom, deze hobby heeft zoveel verschillende mogelijkheden dat het voorlopig niet gaat vervelen.

 

Hieronder een foto van mijn bescheiden shack. Mijn voorliefde gaat uit naar apparatuur van Yaesu en antennes van Diamond. Dit is waarschijnlijk ontstaan omdat mijn eerste ontvanger in de jaren 80 van Yaesu was, maar Icom apparatuur vind ik ook heel mooi.

 

Ik vind het leuk om QRP verbindingen te maken met mijn Yaesu FT-817ND en MFJ-1899T portable antenne. Hieronder 2 foto's uit juli 2016, voor mijn chalet op de camping in Renesse, waar ik net een verbinding gemaakt heb met een Italiaans station op de 20 meter band. Het ging moeizaam met 2,5 watt, maar de voldoening is des te groter als het dan toch lukt. De binnenzijde van de koffer is met schuim helemaal op maat ingedeeld, waardoor de radio, extra accu, antenne, etc. veilig te vervoeren is om overal in no-time on air te kunnen zijn.

 

Helaas heb ik thuis niet de mogelijkheden om grote antennes of beams te kunnen plaatsen. Ik woon vrij hoog in een appartement en heb een balkon waar ik wel wat kan experimenteren. Voor de 2 meter en 70cm band staat er een Diamond X50 antenne en voor de 10 en 11 meter band staat de oude vertrouwde Antron99 er nog steeds. Voor de 20 en 40 meter band had ik ook een verticale spriet staan, een Diamond BB7V. Hiermee mooie verbindingen kunnen maken, maar helaas is deze kapot gegaan in een zware storm en heb ik de antenne verwijderd. Dat is ook wel weer een nadeel van hoog wonen, want het kan hier dan flink tekeer gaan. Ik heb nu wel een glasfibermast aan het balkonrek staan die ik uit kan schuiven en dan een EndFed draadantenne verticaal kan ophangen zodat ik af en toe, als er niet teveel wind staat, ook nog uit kan komen op mijn geliefde 20 meter band.

 

Hieronder 2 foto's van mijn antennes. Links de EndFed aan de glasfiber schuifmast en rechts de X50 die het toen erg koud had.

 

Verder ben ik nog lid van de Charlie Quebec DX group. Charlie Quebec staat voor "Friendship through Radio" en is een DX Groep die het leuk vindt om verbindingen te maken wanneer en waar het maar mogelijk is. Soms worden er outdoor activiteiten georganiseerd en zijn we een weekend on air in het veld. Alle leden hebben een eigen CQ-call en mijn call is CQ51. De groep bestaat voornamelijk uit officiële zendamateurs, maar ook uit 27mc' ers, SWL amateurs en andere radio enthousiastelingen. De Charlie Quebec DX Group heeft een eigen officiële clubcall, PI4CQ. Deze is in mei 2014 tijdens een outdoor activiteit voor het eerst officieel in gebruik genomen. Met deze groep hebben we ook een aantal keren meegedaan aan de jaarlijkse PACC Contest. Hieronder 2 foto's uit februari 2017 waar ik de nachtelijke uurtjes voor mijn rekening nam.


Maak jouw eigen website met JouwWeb