Ik doe aan geocaching sinds 2014. De interesse in geocaching werd in 2013 gewekt toen ik berichtjes las op Facebook en ben ik mij er verder in gaan verdiepen. Toen er op mijn werk een geocache werd gelegd heb ik een account aangemaakt en vond ik mijn eerste cache. Meestal ga ik alleen op pad, maar heel soms samen met een collega die ik ook met het geocachevirus heb aangestoken. Maar wat is nou precies geocaching?

 

Geocaching is ontstaan op 3 mei 2000. Dave Ulmer verstopte toen de allereerste schat in de Verenigde Staten en postte de coördinaten N 45° 17.460  W 122° 24.800 in een internet GPS groep en dit idee werd opgepikt door andere GPS-fanaten. Later die maand kreeg dit spel de naam Geocaching dat je uitspreekt als Dzjio-kesjing. Geocaching is dus een spel waar je op zoek moet naar een verborgen schat, een cache genaamd. Om de cache te kunnen vinden heb je een GPS nodig, maar deze zit ook ingebouwd in een moderne smartphone en met een speciale Geocaching App op je smartphone kan het dus ook. Al is een aparte GPS meestal wel wat nauwkeuriger en bespaar je de impact op de accu van je smartphone. De cache kan van alles zijn en ook het formaat is heel verschillend. In de cache zit altijd een logrol of een logboekje waarin je je cachenaam en datum noteert als je de cache gevonden hebt. Daarna log je ook nog digitaal op de website van geocaching.com. Wereldwijd zijn er miljoenen caches verstopt en ook in Nederland liggen er duizenden, je kan dus vrijwel overal op zoek naar een cache. De caches worden verstopt door geocachers zelf, de zogenaamde CO (Cache Owner). Iedereen kan dus zelf een CO worden en zo helpen we elkaar en blijven er steeds weer nieuwe caches bij komen. Om een cache te leggen is er wel eerst toestemming nodig van de grondeigenaar waar je de cache wil verstoppen, maar dit kan dus ook gewoon in bijvoorbeeld je eigen voortuin.

 

 

Alle caches zijn te vinden op de website geocaching.com. Op een kaart kan je bekijken waar de caches verstopt zijn. Deze kan je dan inladen in je GPS apparaat, meestal van het merk Garmin. Er zijn verschillende soorten caches en de meest voorkomende zijn:

 

Traditional Cache: Deze cache is verstopt op het coördinaat dat vermeld wordt op de website.

Multi Cache: Om deze cache te kunnen vinden moet je eerst een bepaalde route afleggen met tussenpunten, waypoints genaamd, om uiteindelijk bij het eindcoördinaat van de cache te komen.

Mysterie Cache: Hier moet je meestal eerst een puzzel oplossen om het eindcoördinaat van de cache te kunnen verkrijgen.

Bonus Cache: Om deze te kunnen vinden moet je eerst de andere caches uit dezelfde serie vinden. Bij elke cache vind je dan vaak een bonusgetal dat je nodig hebt om het eindcoördinaat van de Bonus Cache te kunnen verkrijgen.

 

Daarnaast bestaan er nog meer soorten caches zoals bijvoorbeeld de Letterbox, Wherigo, Virtual en Earth Cache. De caches hebben ook allemaal een bepaalde moeilijkheids- en terreinwaarde, beide variërend van 1 tot 5 sterren. Hoe lager de waarde, hoe makkelijker het is om de cache te kunnen vinden. Ook wordt aangeven wat het formaat van de cache is waar je naar op zoek moet. Dit kan van zeer klein (nano) tot heel groot zijn en alles wat daar tussen zit. De cache kan simpel verstopt zijn, maar ook op plekken waar je een bepaalde tool nodig hebt. Dit kan een magneetstok of een stuk gereedschap zijn, maar ook een waadpak, een ladder of klimmateriaal, omdat je ergens het water of een boom in moet. Ook zijn er hengelcaches die meestal in een boom hangen. Hier heb je dus een hengel met een haak voor nodig om de cache uit de boom te kunnen vissen. Nog niet zo lang bestaat ook de Adventure Lab Cache (ALC). Hiervoor is een speciale App te downloaden voor op je smartphone, waarmee je naar bepaalde punten moet navigeren om ter plekke vragen op te lossen. Het antwoord is meestal ter plekke te vinden en een ALC bestaat meestal uit 5 punten en soms is hier ook nog een Bonus Cache aan gekoppeld waar je dan ook nog naar op zoek kan. Voor elke gevonden cache verdien je 1 punt en alle statistieken van je gevonden caches worden allemaal netjes bijgehouden op de website en zo kan je ook nog souvenirs verdienen.

 

 

Je vraagt je misschien af wat nou het leuke is aan deze moderne zoektocht naar schatten? Dat is voor iedereen verschillend, maar voor mij zijn er wel een aantal dingen. Om te beginnen ben je heerlijk buiten met een doel en vaak in de natuur, maar ook gewoon in een woonwijk of stadscentrum. Op de fiets of lopend, lekker in beweging en je komt op plekken waar je normaal gesproken nooit zou komen. Ideaal dus om een vreemde omgeving goed te verkennen. Daarnaast vind ik het navigeren via de satellieten leuk. Ook komt er een bepaalde spanning bij, want het is uiteraard wel de bedoeling dat je op zoek gaat zonder dat de mensen in je directe omgeving, dreuzels of muggles genaamd, dit in de gaten hebben. En ik kan je vertellen, die staan je soms heel verbaasd aan te staren als je ineens ergens opduikt uit de bosjes. Daarnaast is het zoeken naar de cache zelf ook best leuk, al is een simpele oppikker op zijn tijd ook niet verkeerd.

 

 

Hoe begin je met geocaching? Het is belangrijk om je goed in te lezen wat geocaching allemaal inhoudt. Google is je beste vriend en ga eerst op zoek naar info. Dit is gemakkelijk te vinden op talloze websites en bekijk ook filmpjes op YouTube. Want naast het zoeken naar caches zijn er bijvoorbeeld ook nog trackables die van cache naar cache reizen en die meestal ook een bepaald einddoel hebben. Het is dus van belang dat je weet wat je hier mee moet doen. Vervolgens maak je een account aan op de website geocaching.com. Maak eerst een Basic account aan, want dat is gratis en zo kan je geheel vrijblijvend kennismaken met deze hobby. Als dit na een tijdje bevalt kan je altijd overstappen op een betaald Premium account. Dit kost ongeveer 30 euro per jaar, maar heeft vele voordelen. Je krijgt meer mogelijkheden en je kan veel meer caches vinden die uitsluitend voor Premium members verstopt zijn. Begin met caches met een lage moeilijkheids- en terreinwaarde, maximaal 2 sterren. Een aanrader is ook om in het begin eerst eens samen op pad te gaan met een ervaren geocacher. Daar kan je veel van leren en zo goed kennismaken met de hobby. Maar voor je echt met deze hobby begint moet ik je wel eerst even waarschuwen. Want het is namelijk heel erg verslavend, het is maar dat je het weet.

 


Maak jouw eigen website met JouwWeb