Frequentiegebruik

Wat mag en wat mag niet met je licentie? Laten we eerst eens kijken wat een radiozendamateur en een radiostation nou eigenlijk is.

 

De definitie van een radiozendamateur is: Degene die vanuit een persoonlijke belangstelling en zonder financieel oogmerk gebruik maakt van frequentieruimte ten behoeve van het opdoen van vaardigheden, het communiceren via de radio en het doen van technisch onderzoekingen.

 

De definitie van een radiostation is: Een of meer radiozendapparaten met de daartoe behorende antenne-inrichtingen, noodzakelijk voor het op een locatie uitvoeren van een radiocommunicatiedienst in de zin van artikel 1.19 van het Radioreglement.

 

Als officieel radiozendamateur moet je een examen met goed gevolg afgelegd hebben. Deze worden diverse keren per jaar gehouden door de Stichting Radio Examens. Er zijn 2 soorten licenties met bijbehorende examens. Zo heb je de Novice licentie en de Full licentie. De woorden spreken eigenlijk al voor zich. Met een Full licentie mag je meer dan met een Novice licentie. Het verschil zit voornamelijk in het toegestane maximale vermogen van de zender en het gebruik van de frequentiebanden. Als je geslaagd bent voor het examen dan kan je je laten registreren bij het Agentschap Telecom en worden je gegevens opgenomen in het frequentiegebruikersregister. Je ontvangt dan je eigen persoonlijk call en deze bestaat uit een prefix en een suffix en kan je vaak zelf kiezen, zolang de gewenste call nog vrij is. Daarnaast dien je je eventuele aanwezige antenne-inrichting te laten vermelden in het antenneregister. Van het Agentschap Telecom ontvang je het bewijs van registratie en deze dient altijd bij het radiostation aanwezig te zijn. Verder ontvang je ook nog een extra internationaal bewijs van registratie in de vorm van een Radio Amateur Station Licence voor gebruik in het buitenland.

 

Alle voorschriften en regels waar je je als radiozendamateur aan dient te houden zijn vastgelegd in de "Gebruikersbepalingen amateurfrequentiegebruik" en ga ik hier niet allemaal beschrijven. Deze voorschriften kan je in zijn geheel vinden op de website van het Agentschap Telecom.

 

Maar waar mag je nou zenden met je Novice licentie. Het mag duidelijk zijn dat je met een Full licentie op veel meer banden mag zenden, maar als Novice amateur heb je genoeg opties om ook actief te zijn op de diverse banden en dit alles met een maximaal zendvermogen van 100 Watt op HF en 25 Watt op VHF en UHF. En deze banden zijn:

 

40 meter band (HF):   7.0000 - 7.2000 MHz

20 meter band (HF): 14.0000 - 14.3500 MHz

10 meter band (HF): 28.0000 - 29.7000 MHz

2 meter band (VHF): 144.0000 - 146.0000 MHz

70 cm band (UHF):   430.0000 - 436.0000 MHz (primair)

70 cm band (UHF):   436.0000 - 440.0000 MHz (secundair)