JT65 / FT8 / FT4
JT65, FT8 en FT4 zijn voorbeelden van digitale modes en hiermee kan je met laag vermogen hele mooie verre verbindingen maken. Je hebt hier vaak, maar bij de huidige nieuwe radio's niet altijd, ook een interface voor nodig die de zendontvanger verbind met de computer. Zelf gebruik ik de Yaesu SCU-17 USB Interface Unit met ingebouwde soundcard, die ik aangesloten heb op mijn Yaesu FT-950 en Yaesu FT-897D. Maar voor andere merken radio's zoals Icom en Kenwood zijn er natuurlijk ook universele interfaces te koop die met alle merken kunnen omgaan. Hieronder zal ik verder ingaan op de mode JT65, maar tegenwoordig wordt vaker FT8 gebruikt en FT4 is voornamelijk bedoeld voor contesten. Deze werken in principe alledrie hetzelfde alleen zijn de verbindingen in FT8 vier keer sneller dan in JT65 en is FT4 weer 2,5 keer sneller dan FT8, dus meer aantrekkelijk voor de snelle DX'ers onder ons.
Uiteraard is er ook een softwareprogramma nodig. Het programma dat ik zelf met veel plezier gebruik is 'WSJT-X' en is ontwikkeld door Joe Taylor, K1JT. Het programma is gratis te downloaden en vind je door op de link te klikken. Met JT65 verstuur je kleine berichten. Deze berichten worden bij elke aanvang van een minuut verstuurd en duren ongeveer 48 seconden. Als je tegenstation het bericht ontvangen heeft dan wordt dit bericht binnen 12 seconden door de software gedecodeerd en op het scherm van zijn/haar PC weergegeven. Na deze 60 seconden in totaal is het de beurt aan je tegenstation om een antwoord te sturen die ook weer bij aanvang van de nieuwe minuut begint en ook weer 48 seconden duurt, waarna jouw PC weer 12 seconden de tijd heeft om dit bericht te decoderen. In principe verstuur je dus om de minuut een bericht, bijvoorbeeld in de even minuten en ontvang je in de oneven minuten. In de FT8 mode duurt deze cyclus 15 seconden (4x zo snel) en in FT4 mode slechts 6 seconden. Het is dus erg belangrijk dat je PC-klok exact gelijk loopt met de UTC-tijd op internet zodat elke gebruiker op precies dezelfde momenten berichten verstuurt en ontvangt. Je moet de PC-klok dus regelmatig synchroniseren met een tijdserver op het internet, want de Windows tijd is hiervoor te onnauwkeurig. Voor JT65 is de 14.076 MHz in de 20 meter band veel gebruikt en op 40 meter is dat 7.076 MHz. Dit alles in de USB mode, dus ook op 40 meter waar normaal gesproken LSB wordt gebruikt. Op 10 meter is de frequentie 28.076 MHz en ook op andere banden wordt JT65 gebruikt, maar daar mag ik met mijn novice licentie geen gebruik van maken. Voor de mode FT8 zijn voor de Novice amateurs de frequenties 7.074, 14.074 en 28.074 MHz. Voor de mode FT4 zijn de frequenties 7.047, 14.080 en 28.180 MHz.
Hierboven zie je een voorbeeld van een verbinding die ik gemaakt heb. Een station op Antarctica met de call DP0GVN doet om 17.28 uur UTC een algemene oproep (CQ), in de groene balk. De tekst IB59 zijn de eerste vier tekens van de Grid/Locator waar het station zich bevind. Deze oproep ontvang ik met mijn radio en dan heb ik een aantal seconden de tijd om hier op te reageren, binnen de 12 seconden die de PC de tijd heeft om het bericht te decoderen tot zichtbare tekst zoals in de groene balk.
Om 17.29 uur UTC in de gele balk zie je dat ik antwoord geef op zijn aanroep. Je ziet de letters TX (zenden), 669 (frequentie), de call van het station dat ik beantwoord (DP0GVN), mijn call (PD1EVP) en JO21 (mijn Grid/Locator).
Om 17.30 uur UTC in de rode balk, de kleur die je altijd graag ziet, zie je dat DP0GVN mijn oproep bevestigd en geeft hij tevens een signaal/ruis rapport van mijn ontvangen signaal op Antarctica, -05 wat op zich best goed is. Deze signaalrapporten varieren meestal tussen -01 (zeer goed) tot -25 (erg zwak). Het getal vooraan in deze balk, 0.3, is het tijdverschil tussen mijn computer en de computer van DP0GVN, nog geen halve seconde dus. Bij FT8 komen er ook rapporten voor van +00 tot wel +15 of zelfs nog hoger. Dit zijn dus hele sterke signalen die ontvangen worden.
Om 17.31 uur UTC in de gele balk zie je dat ik zijn verzonden rapport bevestig met R-15, waarbij de R voor Roger (begrepen/ontvangen) staat en de -15 voor het rapport voor zijn signaal.
Om 17.32 uur UTC in de rode balk krijg ik een 73, wat in de radiotaal staat voor vriendelijke groeten en bedankt voor de verbinding, die ik om 17.33 uur ook terug stuur naar DP0GVN en dit is tevens het einde van de verbinding die dus om 17.28 uur begon en 6 minuten geduurd heeft. In de mode FT8 zou deze verbinding in totaal 6x 15 seconden geduurd hebben, anderhalve minuut dus. Dit is toch wel één van de belangrijkste redenen dat veel amateurs overgestapt zijn van JT65 naar FT8 en ook steeds meer nieuwe amateurs zich gaan bezighouden met deze geweldige mode.
Een mooie website die je bij deze mode kan gebruiken is https://pskreporter.info/pskmap.html . Op deze website kan je na het invoeren van je call zien waar op de wereld je signaal ontvangen is, inclusief de tijdsduur van hoelang geleden dat was. Je kan hier tot 24 uur terugkijken en een voorbeeld van deze pagina staat hierboven.
Maak jouw eigen website met JouwWeb